MALOKA COLOMBIA
	www.colectivomaloka.org
   

Actividades: Memòria d´Activitats 2008 - Versión catalana

Informe de Actividades Colectivo Maloka

 
 
Memòria d'activitats 2008
Desembre 1 del 2008
19:00h
TROBADES PER LA PAU A COLÒMBIA. El Magdalena Medio: Iniciatives de pau enmig de la guerra
Al Centre Cívic de la Concòrdia de la ciutat de Sabadell es va portar a terme la projecció del documental "iniciatives de pau enmig de la guerra a Colòmbia" juntament amb una xerrada sobre propostes de pau que diferents organitzacions socials, de la regió anomenada " Magdalena Medio" porten a terme enmig del conflicte armat. Es va comptar amb la participació de César Jérez, coordinador de l'Agència Premsa Rural y membre de l'Associació Camperola de la Vall del Riu Cimitarra (ACVC); Luz H. Ramírez, representant del Moviment de Víctimes de Crims d'Estat ( MOVICE); i Alex Juanmartí, representant d'IPO- Catalunya (International Peace Observatory). L'acte es va organitzar amb la col•laboració de Solidara-Intersidincal-csc. Els assistents a la xerrada, van poder visitar l'exposició "Iniciatives de Pau al Magdalena Medio", que va romandre durant tres setmanes exposada al públic al mateix Centre de la Concòrdia.

Novembre 29 de 2008
10:30 h
JORNADA- TALLER SOBRE DETECCIÓ I PREVENCIÓ EN VIOLÈNCIA DE GÈNERE
Amb la finalitat de generar un procés d'identificació de la violència de gènere i facilitar a les dones eines de prevenció i enfrontament, es va portar a terme durant tot un dissabte, aquesta jornada- taller dividida en dos eixos temàtics en els quals es van abordar temes com els orígens de la violència de gènere, la transmissió d'elements culturals, els models de l'educació i la migració. Durant la tarda es van realitzar exercicis de reflexió sobre la triple dimensió de la violència patriarcal racista i discriminatòria per raons de gènere en les dones llatinoamericanes, així com, exercicis d'enfortiment "del ser dona".

 


Novembre 26 del 2008
19:00
TROBADES PER LA PAU A COLÒMBIA. El Magdalena Medio: Iniciatives de pau enmig de la guerra
Aquesta vegada al Centre Cívic de Sant Narcís de la Ciutat de Girona es va portar a terme la projecció del documental " Iniciatives de pau enmig de la guerra a Colòmbia", juntament amb una xerrada sobre les propostes de pau que, diferents organitzacions socials de la regió denominada " El Magdalena Medio" porten a terme enmig del conflicte armat. Es va comptar amb la participació de Diana Gutiérrez, representant de l'Organització Femenina Popular (OFP); César Jerez, coordinador de l'Agencia Premsa Rural i membre de l'Associació Camperola de la Vall del Riu Cimitarra (ACVC); Luz H. Ramírez, representant del Moviment de Víctimes de Crims d'Estat (MOVICE); i Alex Juanmartí, representant d'IPO- Catalunya (International Peace Observatory). L'acte es va organitzar amb la col•laboració de Solidara- Intersindical-csc. Els assistents a la xerrada, van poder també visitar al saló principal del Centre Cívic, l'exposició " Iniciatives de Pau al Magdalena Medio", que va romandre durant tres setmanes exhibida al públic.

Novembre 24 del 2008
12:00
LA MINGA DELS POBLES TAMBÉ ES FA A BARCELONA
Els indígenes del sud occident colombià van iniciar el dotze d'octubre del 2008 una mobilització massiva per a la defensa de la seva identitat cultural, territoris ancestrals i autodeterminació. Des del seu inici, la repressió de l'Estat colombià, habituat a l'ús de la violència il•legítima es va fer sentir, y davant aquest fet, els mitjans de comunicació massius van donar una cobertura insuficient, fins i tot tergiversada dels esdeveniments. Davant aquesta situació de desinformació i silenci institucional, el Col•lectiu Maloka va decidir convocar una concentració davant el consulat colombià ubicat al carrer Pau Claris, 102 1º-1ª, amb la finalitat de seguir donant suport, des de la distància, a la Minga y fer ressò dels cinc punts plantejats al Govern colombià: NO als tractats de Lliure Comerç, No més terror i guerra amb la Política de Seguretat Democràtica, Derogació de tota la legislació de desapropiació , Compliment dels acords i Convenis assumits amb les comunitats indígenes, Creació de Mecanismes de sobirania, Pau i Convivència entre pobles per construir una agenda d'unitat popular.

Novembre 20, 21 i 22 del 2008
SEMINARI: LLIBERTAT DE PREMSA I CONFLICTE A COLÒMBIA
El Col•lectiu Maloka Colòmbia amb la col•laboració del Col•legi de Periodistes de Catalunya i l'Agència Catalana de Cooperació al desenvolupament, van convocar al seminari internacional " Llibertat de Premsa i Conflicte a Colòmbia" que es va realitzar a les instal•lacions del Col•legi de Periodistes. Durant el transcurs d'aquests tres dies es van treballar cinc eixos temàtics: " Hi ha llibertat de premsa a Colòmbia?", " Cobriment del conflicte i seguretat democràtica", " Límits i abastos del periodisme d'investigació a Colòmbia", " Resistència: periodisme alternatiu i independent", i "Com es tracta el conflicte colombià des dels mitjans de comunicació europeus?" . Es va comptar amb la participació de periodistes colombians provinents de diferents mitjans i ideologia política, amb la finalitat d'oferir als assistents una mostra significativa del panorama mediàtic del país. Professionals com Hollman Morris, director del programa de televisió Contravia , Gerardo Reyes, reporter per a Amèrica Llatina del Nuevo Herald i ex- membre de la Unitat d'investigació del diari El Tiempo, Martha Ruiz, editora de seguretat de la revista Semana , Ana María Ruiz, professora de periodisme de la Universitat Externado de Colòmbia, Alfredo Molano, escriptor i columnista del diari El Espectador , Jineth Bedoya, redactora del diari El Tiempo , Claudia Julieta Duque, periodista d'investigació especialitzada en Drets Humans i Hernando Calvo Ospina col•laborador de Le Monde Diplomatique. També es va poder escoltar a col•laboradors de mitjans alternatius i independents com l'Agencia de Premsa Rural, el Seminari Voz, Rebelión.org o l'Observatori de Mitjans de l'Associació Camperola d'Antioquia . L'aportació internacional va estar a càrrec de Guido Piccoli, periodista italià i Alexia Guilera, ex corresponsal de Com Ràdio a Colòmbia. Per altra banda, dins l'espai del seminari es va realitzar la presentació del llibre " Colòmbia laboratori d'embruixos" i una mostra de documentals a l'Espai Social Magdalenas, on es va realitzar també el tancament de l'acte amb un concert del grup Pasajeros.

Novembre 15 del 2008
19:00

TROBADES PER LA PAU A COLÒMBIA. El Magdalena Medio: Iniciatives de pau enmig de la guerra
A l'Espai Cultural Anònims de la ciutat de Granollers es va portar a terme la projecció del documental " Iniciatives de pau enmig de la guerra a Colòmbia" juntament amb una xerrada sobre les propostes de pau que diferents organitzacions socials de la regió denominada " El Magdalena Medio" porten a terme enmig del conflicte armat. Es va comptar amb la participació de Diana Gutiérrez, representant de l'Organització Femenina Popular (OFP); César Jerez, coordinador de l'Agència de Premsa Rural i membre de l'Associació Camperola de la Vall del Riu Cimitarra (ACVC); Luz H. Ramírez, representant del Moviment de Víctimes de Crims d'Estat (MOVICE); i Alex Juanmartí, representant d'IPO- Catalunya ( International Peace Observatory). L'acte es va organitzar amb la col•laboració de Solidara- Intersindical-csc. Els assistents a la xerrada, van poder també apreciar l'exposició " Iniciatives de Pau al Magdalena Medio", que va romandre al mateix espai del 8 al 17 de novembre.

Octubre 31 del 2008
19:30 h
TROBADES PER LA PAU A COLÒMBIA. El Magdalena Medio: Iniciatives de pau enmig de la guerra
A l'Ateneu Popular Júlia Romera de Santa Coloma es va realitzar la xerrada- debat sobre les propostes de pau que diferents organitzacions socials de la regió denominada " El Magdalena Medio" porten a terme enmig del conflicte armat. La jornada va començar amb la projecció del documental " Iniciatives de pau enmig de la guerra a Colòmbia" i es va comptar amb la participació de Diana Gutiérrez, representant de l'Organització Femenina Popular (OFP); César Jeréz, coordinador de l'Agència de Premsa Rural i membre de l'Associació Camperola de la Vall del Riu Cimitarra (ACVC); Luz H. Ramírez, representant del Moviment de Víctimes de Crims d'Estat (MOVICE); i Alex Juanmartí, representant d'IPO- Catalunya (International Peace Observatory). L'acte es va organitzar amb la col•laboració de Solidara- Intersindical-csc. Els assistents a la xerrada i veïns de Santa Coloma van poder acostar-se una mica més al tema a través de l'exposició "Iniciatives de Pau al Magdalena Medio", que van restar a l'espai de l'Ateneu fins el 7 de novembre.

Octubre 16, 17 i 18 del 2008
SEMINARI: PLA COLOMBIA II: GUERRA Y DRETS HUMANS
Amb l'ànim d'avaluar el Pla Colòmbia I, així com, reflexionar i debatre sobre els possibles efectes del Pla Colòmbia II, el Col•lectiu Maloka Colòmbia, en associació amb la Fundació CIDOB van organitzar aquest seminari. Les jornades que van realitzar-se a les instal•lacions de la Fundació CIDOB, es va aprofundir en tres eixos temàtics: "Balanç del Pla Colòmbia I", "Pla Colòmbia II, economia, drogues i internacionalització del conflicte" i " Pla Colòmbia II, Aspectes polítics i socials". Es va comptar amb la participació d'experts com Martha Gutiérrez, Sociòloga i Politòloga, a més d'investigadora especialitzada en pau i resolució de conflictes; Carlos Alberto Ruiz, jurista i investigador d'àmplia trajectòria; Ricardo Vargas, director de la Corporació Andina Colòmbia i investigador associat al TNI (Transnacional Institute) ; José Aristizábal: sociòleg i investigador i Mauricio Romero, politòleg, investigador i professor universitari. Durant aquests tres dies també es van poder escoltar les ponències i opinions de Defensors de Drets Humans i Membres de Moviments Socials com Leonora Castaño, líder camperola, membre de ANMUCIC i Guillermo Pérez, secretari general de la FIDH . L'acte va tenir com a clausura la presentació del llibre "La rebelión de los límites ( Quimeras i porvenir de derechos y resistencias ante la opresión)" escrit per Carlos Alberto Ruiz.

Juliol 4 i 5 del 2008
IIª MARATÓ ARTÍSTICA: PER COLÒMBIA UN CANT A LA VIDA
Amb l'objectiu de sensibilitzar a la comunitat en general sobre les permanents violacions als Drets Humans a Colòmbia, el Col•lectiu Maloka en col•laboració amb la Plataforma Cultural " Canto a la Vida" van convocar per segona vegada a la " Marató artística: Per Colòmbia un cant a la vida". L'acte es va portar a terme exitosament el divendres 4 i el dissabte 5 de juliol al Centre Cívic La Farinera del Clot de la ciutat de Barcelona. Aquest espai va acollir per segon any consecutiu a artistes de tots els racons del món, que a través de la poesia, el teatre, els contes, la dansa, la música, la pintura, la fotografia i el documental social van manifestar el seu suport als Defensors de Drets Humans a Colòmbia i el seu rebuig a la violència i a la guerra com a única sortida possible al conflicte social, polític i econòmic que pateix el país des de fa dècades. El panell denominat "Art i transformació social" va servir com a acte inaugural juntament amb la serenata de música colombiana que van oferir artistes com Alexa i Julián. El dissabte, des de les dotze hores va continuar l'acte amb la presentació de la " Caravana europea de joves per la Pau a Colòmbia" i el debat sobre "Regionalització andina del conflicte colombià". Simultàniament es van iniciar els tallers de Samarretes pintades i Origami pels nens, mentre a les tarimes externes començaven a desfilar artistes. La conta contes " Chyky", el cantautor Daniel Higiénico i els grups musicals Barrio Candela, Pasajeros, Ibuprofeno Proyect, Bauma i Lekule Yukele. Posteriorment va seguir la presentació tant al teatre auditori com a la tarima exterior. Els assistents també van poder veure la projecció permanent de vídeos, l'exposició " El laberint de la veritat", assistir a conferències, gaudir de les delícies del menjar colombià i conèixer i informar-se a les taules de diferents associacions d'Amèrica Llatina que ens van acompanyar durant la jornada. En general, es va tractar d'un espectacle únic que va mostrar la riquesa cultural de Colòmbia i dels països que ens van acompanyar, a més de fer-se una crida a l'atenció sobre les constants violacions de drets humans, buscant sensibilitzar sobre aquesta problemàtica, no només a colombians i colombianes sinó també a catalanes i catalans i persones de diferents països que van estar presents durant la Marató .


Juny 5 del 2008
19:00
CONCENTRACIÓ CONTRA LA REFORMA DE LA LLEY D'ESTRANGERIA
El dijous 5 de juny immigrants de diferents col•lectius juntament amb organitzacions socials solidaries van realitzar una primera concentració unitària a Passeig de Gràcia 90, enfront la Delegació del Parlament Europeu amb la finalitat de començar les mobilitzacions contra la directiva de la Vergonya, que pretén permetre la reclusió de menors immigrants i l'extensió a la Unió Europea de l'empresonament fins els divuit mesos. El Col•lectiu Maloka va donar suport a aquesta primera iniciativa comprometent-se amb la denúncia de la complicitat del PSOE i PSC, que mitjançant el Ministre d'Immigració, el Sr. Corbacho, va anunciar la reforma de la llei d'estrangeria per adaptar-la a aquesta nefasta política xenòfoba.

Maig 28 del 2008
19:00 h
ACTE D'HOMENATGE CONTRA L'OBLIT I LA IMPUNITAT, UN ESPAI PER A LA MEMÒRIA, EDUARDO UMAÑA VIU!!
José Eduardo Umaña Mendoza, advocat defensor de presos polítics, professor de la Universitat Nacional de Colòmbia i un dels primers investigadors de la violència al país va ser assassinat a Bogotà el 18 d'abril de 1998 per part de membres de la Brigada XX del exèrcit, del CTI i dels serveis de seguretat d'Ecopetrol . Els autors materials de l'homicidi van ser les AUC , tot i així, aquest crim d'estat segueix avui, deu anys desprès en total impunitat. El Col•lectiu Maloka en col•laboració amb Entrepobles i els molts amics i amigues de d'Eduardo Umaña, van organitzar amb la Federació Catalana d'Ong ubicada al carrer Tàpies, 1 de Barcelona, un sentit homenatge a aquest home insubstituïble . Es va comptar amb la participació de Camilo Eduardo Umaña, advocat i fill d'Eduardo Umaña. L'acte es va iniciar amb la projecció d'un vídeo sobre la vida i obra d'Umaña i desprès es va continuar amb la presentació del llibre homenatge d'Umaña "Les altisonàncies del silenci" i concloure amb un intercanvi, les opinions i preguntes del públic assistent.

Maig 20 del 2008
19:00 h
COL•LOQUI: COALICIÓ DE MOVIMENTS I ORGANITZACIONS SOCIALS DE COLOMBIA
Sota les sigles COMOSOC s'agrupen set moviments socials representants de diferents poblacions i regions del país (dones, indígenes, afro colombians, camperols, sector salut i cristians) que davant l'enduriment de les violacions als Drets Humans a les comunitats organitzades i líders socials durant el mandat del President Uribe, van decidir sumar els seus esforços per a la defensa dels seus drets d'opinió, expressió i amb el desig de consolidar-se com una força popular que pugui incidir a la vida política del país. Dins el marc de la seva Assemblea Nacional van llançar la campanya " Democràcia i Pau a Colòmbia: per expressar-nos sense que ens costi la vida". La campanya busca fer un balanç des de les organitzacions i moviments socials, del procés de negociació amb els paramilitars i presentar una proposta alternativa d'acció per garantir el respecte d'aquests drets bàsics. A l'espai de la Federació catalana d'ONG's, el Col•lectiu Maloka va organitzar un col•loqui amb la finalitat de presentar a l'àmbit català, aquesta coalició. Es va comptar amb la participació de tres representants de les organitzacions que la integren.


Maig 19 del 2008
19:00
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "EL NARCOTRAFICANT Nº82- ÁLVARO URIBE VELEZ I DEBAT SOBRE LA CONJUNTURA POLÍTICA A COLÒMBIA"
Colòmbia és un dels països clau dins la geopolítica llatinoamericana. El govern reaccionari d'Uribe constitueix avui en dia l'aliat més fort de Washington a la regió i és una peça central en la campanya de desestabilització de la revolució bolivariana de Veneçuela. Amb la finalitat de parlar sobre el govern d'Uribe, la conjuntura política a Colòmbia, les perspectives de l'esquerra colombiana i la situació de la regió, el Col•lectiu Maloka en col•laboració amb Revolta Global, COLREFE i Universo Latino de França, va presentar aquest llibre escrit pel periodista colombià exiliat a França, Sergio Camargo . A més de la participació de l'autor del llibre, es va comptar amb la presència de Lina Gonzàlez, historiadora de la Universitat Nacional de Colòmbia, Doly López, membre de Solidara i Alex Juanmartí d'IPO- Catalunya. L'acte es va realitzar a l'espai Icaria, Arc de Sant Cristòfol 11-23 de la ciutat de Barcelona.

Maig 16 del 2008
19:00
XERRADA- DEBAT: LA ACVC ENTRE LA LLUITA PER LA TERRA I LA VIGÈNCIA DELS DRETS HUMANS A COLÒMBIA
L'Associació Camperola de la Vall del Riu Cimitarra afronta un muntatge judicial basat en versions d'informants pagats i informes d'intel•ligència de l'exèrcit colombià que va portar a la presó a sis dels seus dirigents. Durant els últims anys, 15 camperols han estat assassinats en mans de l'exèrcit a la Vall del Riu Cimitarra. Mentrestant, en aquesta regió s'ha endurit el conflicte armat entre l'Estat i les guerrilles, els E.E.U.U. i el govern colombià continuen la política repressiva de les fumigacions indiscriminades sobre els cultius de coca. El president Uribe manté una suspensió il•legal sobre la Zona de Reserva Camperola , al mateix temps que empresaris, narcotraficants i multinacionals sostenen una forta pressió extractiva sobre el territori. Els esquadrons de la mort, ara, amb la denominació d'Àguiles Negres, mantenen el control polític, econòmic i social sobre gran part de la població. Per acostar-nos una mica més a aquesta realitat, es va organitzar, conjuntament amb l'Associació Catalana per la Pau, l'Observatori Internacional de Pau- IPO i l'Agència de Premsa Rural, la xerrada- debat a càrrec de Carlos Martínez, president de l'ACVC a la Federació Catalana d'Ong's.

Abril 17 del 2008
20:00 h
XERRADA AMB ELS ACOMPANYANTS INTERNACIONALS DE L'OBSERVATORI INTERNACIONAL DE PAU- IPO
Amb la participació dels brigadistes catalans Alex Juanmartí i Mónica García, es va realitzar a la CSO de Can Vies del carrer Jocs Florals 40- 42, una xerrada sobre la tasca que els acompanyants internacionals venen desenvolupant en algunes de les regions colombianes més fortament colpejades pel conflicte.


Març 28 del 2008
20:00 h
XERRADA: COLOMBIA I L'ACOMPANYAMENT INTERNACIONAL
A Colòmbia es veuen clarament les conseqüències del model neoliberal que posa en qüestió l'honestedat i els veritables interessos de les denominades democràcies nord-americanes i europees. Quines son les veritables causes de la pobresa en un país tan ric en recursos naturals com Colòmbia? Qui són les veritables víctimes d'aquest tipus de violència? Quina vinculació hi ha entre les multinacionals i els 4 milions de desplaçats interns que han d'abandonar les seves terres per salvar les seves vides? En aquest context tan complicat, l'acompanyament internacional d'organitzacions com IPO ( Observatori Internacional de Pau) a comunitats camperoles en resistència, juga un paper molt important a l'hora de portar aquests processos a Colòmbia. Amb l'objectiu de crear consciència sobre la situació actual de Colòmbia i conèixer la tasca del treball d'acompanyament internacional, es va organitzar una xerrada a l'Ateneu La Torna, carrer Sant Pere Màrtir 37 de la Vila de Gràcia.

Març 8 del 2008
19:00
LLANÇAMENT DE LA CAMPANYA INTERNACIONAL DE SOLIDARITAT AMB L'ASSOCIACIÓ CAMPEROLA DE LA VALL DEL RIU CIMITARRA
El dissabte 8 de març, Dia Internacional de la Dona, es va celebrar a Barcelona el llançament de la campanya internacional de solidaritat amb l'ACVC, que va voler difondre a nivell mundial, la persecució estatal contra aquesta organització camperola. Sis dels dirigents de l'ACVC van ser empresonats i sis més dels seus líders es troben amb ordre de captura en base a un artificiós muntatge judicial que els sindica de rebel•lió. L'estratègia jurídica es combina amb l'assassinat de militants de base de l'ACVC a la regió. Durant els últims dos anys han estat assassinats en mans de l'exèrcit colombià almenys 15 camperols de la Vall del Riu Cimitarra i presentats posteriorment com a " guerrillers donats de baixa en combat", típics casos dels denominats "falsos positius" en els que s'han especialitzat les Forces Militars de Colòmbia. L'objectiu és impedir l'existència política de l'ACVC i expulsar el camperol de les seves terres. La festa en suport de l'ACVC es va realitzar a la Sala Bahía, del Carrer Olzinelles, 31. La jornada va començar amb la mostra de vídeos, el primer va ser "Qui res deu, res a de témer" de la missió mèdica i psicosocial de l'Equip Sierra Norte Madrid realitzada a la Vall del Riu Cimitarra. Després es van projectar alguns vídeos musicals del trobador cubà Oscar Huerta. Posteriorment es va organitzar un acte polític anomenat "La ACVC defensa el territori i els drets del camperol, defensem a la ACVC" en el qual van intervenir representants de l'Associació Catalana per la Pau (ACP), Solidara- Intersindical, l'Observatori Internacional de Pau (IPO), l'Equip Sierra Norte de Madrid, Polo Democràtic Alternatiu i Libardo Campo Traslaviña, exiliat polític de l'ACVC. La nit va continuar amb la presentació de diferents artistes: el cantautor Leonardo Rúa, vocalista del Grup Pasajeros i exiliat polític després d'haver estat empresonat juntament amb el seu grup a Colòmbia; Juanco i els Zascandiles amb descarrega de cançó social; Burbujas de Brujazz, grup de música popular molt conegut a la regió del Magdalena Medio i Buritaca 200 amb ritmes afrocolombians. Desprès dels concerts hi va haver música punxada amb ritmes llatinoamericans per a ballar. Les persones que van assistir a la celebració van poder, a més, gaudir de menjar colombià i assabentar-se de diferents iniciatives d'aquesta i altres organitzacions que realitzen la seva tasca en aquesta part del país mitjançant diferents publicacions i cartells, llibres, revistes i samarretes disposades per al públic que volgués donar suport a la campanya.

Març 6 del 2008
19:00 h
CONCENTRACIÓ 6 DE MARÇ: PER TOTES LES VÍCTIMES DEL CONFLICTE
Per la vida, la Pau i la Democràcia, es va realitzar una crida a tots els sectors de víctimes de crims contra la humanitat a Colòmbia. Artistes i agrupacions com Che Sudaka, Fiesta Colorá, Sambé do Timbalé, Bochita i Alekos es van donar cita a la Plaça Sant Jaume amb la finalitat de rebutjar totes les formes de crims contra la humanitat perpetrats tant, per agents de l'Estat, com per paramilitars i grups insurgents. L'acte va ser acompanyat per la lectura d'un manifest de sis punts en el qual s'expressa: 1. La crisis humanitària que viu Colòmbia obstaculitza les possibilitats de construir una societat civilitzada en la qual, el respecte a la vida i la dignitat humana siguin el principi essencial de la convivència. 2.Resulta inadmissible tota justificació pública d'aquests crims bé sigui per raons ideològiques, d'estat, sota el pretext de la seguretat nacional, del pretès dret a l'autodefensa de l'acumulació de riquesa i el sostrat de terres. 3. El patiment de les víctimes no ha de ser utilitzat amb finalitats polítiques, electorals, econòmiques o militars; així com tampoc poden contraposar-les unes a altres convertint-les en blanc de noves agressions. 4. És necessari un Acord Humanitari que permeti el retorn de les persones segrestades, han d'estar espatllades totes aquelles gestions de facilitació, acompanyament i veeduría nacional i internacional que contribueixin a aquests propòsits i s'ha d'evitar a tota costa qualsevol tipus d'operació militar que posi en risc les seves vides o comprometi d'alguna forma la seva integritat. 5. Exigim veritat, justícia i reparació per a totes les víctimes, que es retornin els desapareguts als seus familiars, es restitueixin les terres als desplaçats, es desmembrin de forma definitiva els grups paramilitars, s'acabin els vincles d'aquests, amb instàncies estatals, empreses multinacionals o partits polítics i que tots els vinculats a la parapolítica siguin sancionats i els seus crims aclarits davant de tot el país i el món. 6. Desprès de dècades de conflicte armat ininterromput es urgent trobar camins viables que ens permetin avançar sense més dilacions cap a la solució política negociada del conflicte armat. La guerra que viu Colòmbia només podrà ser superada a través d'un diàleg nacional, ampli, pluralista i concertat amb la societat. Aquest gran acte va ser convocat pel Col•lectiu Maloka en associació amb la Coordinadora 6 de març, l'Associació Catalana per la Pau, Intersindical- Solidara, Polo Jove, Cooperació, Entrepobles i Assemblea Bolivariana.

Gener 26 del 2008
14:00
VÍDEO FÒRUM SOBRE LA SITUACIÓ DEL CONFLICTE COLOMBIÀ
Dins el marc del Fòrum Social Català, el Col•lectiu Maloka i Intersindical- Solidara van organitzar un Vídeo Fòrum sobre la situació actual de Colòmbia. Es va comptar amb la intervenció d'un representant de l'ACVC que va contextualitzar al públic de l'estat del conflicte armat a Colòmbia. Posteriorment es va projectar "Silenciant la justícia" ( Silence justice), aquest documental analitza, a través d'entrevistes i material d'arxiu la complexa situació de Drets Humans i Violència Política a Colòmbia en la veu de periodistes defensors de Drets Humans, líders socials i alts representants del govern. El material aprofundeix i concentra el seu anàlisis en els recents i sistemàtics patrons de violència dirigits en contra de persones i organitzacions socials implicades en la defensa dels Drets Humans. Així mateix, posa en dubte la recent "Llei de justícia i pau", una nova i controvèrsia llei que preveu un marc legal per la desmobilització dels exèrcits paramilitars d'ultradreta que actuen al país. L'acte es va dur a terme a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona.

 

 

Gener 18 del 2008
19:00
LLANÇAMENT INFORME PROJECTE IPO 2007
Colòmbia reflexa molt bé les nefastes conseqüències del model Neoliberal que caracteritza a les nostres societats occidentals. La seva realitat qüestiona la "honestedat" de les democràcies europees i nord americanes, les veritables causes de la pobresa, i sobretot, la nostra responsabilitat i dignitat com a éssers humans. En el cas específic de Colòmbia, es pateix des de fa dècades una guerra interna. L'Estat colombià es responsable de la violació sistemàtica dels Drets Humans i el Dret Internacional Humanitari. Les organitzacions socials, sindicals, estudiantils, camperoles, indígenes, afrocolombianes, de defensors de Drets Humans, són víctimes de la política de seguretat democràtica propiciada pels E.E.U.U. i suposa una forta militarització a tot el territori nacional. L'acompanyament internacional és una eina per a les organitzacions camperoles colombianes davant la persecució, judicialització i assassinat en que es veuen sotmeses pel seu compromís amb la defensa integral de la vida i el territori. Al Centre Cívic Casa Elizalde de Barcelona es va portar a terme la presentació de l'informe d'IPO Catalunya sobre la situació de Drets Humans a les diferents regions on es ve treballant l'acompanyament.

 

 

 

Agenda | Noticias | Jornadas Culturales y Seminarios | Medio Ambiente | Derechos Humanos | Vídeos | Movimiento de Víctimas | Columnistas | Movimientos Sociales | Movimiento Mujeres | Colombia | Brigadas por Colombia | Proyectos | Videoteca | Quienes Somos | Enlaces | Contacto |

2019 Colectivo Maloka - www.colectivomaloka.org | Diseño Original: Elzine Aristide | Programación y Mantenimiento Web: Vinx